- 30 VIII (sob.), 17:00-19:00
- zbiórka: 16:45 / pl. Matejki, makieta
- trasa: pl. Matejki – Żywe Muzeum Obwarzanka – Szpitalna – Floriańska – Mały Rynek – Rynek Główny
- przewodnik: Agnieszka Kuźma – licencjonowany przewodnik miejski i muzealny, autorka tras tematycznych
Podróż po kulinarnych smakach Krakowa. Jak zmieniała się nasza kuchnia na przestrzeni wieków? Poznamy różnice pomiędzy obwarzankiem, bajglem i preclem, a także przepis na oryginalny chleb „promnicki”. Dowiemy się, kto robił najlepsze w Krakowie nalewki, i gdzie na śniadanie można było zjeść pyszne „piętrowe kanapki”. Zobaczymy kawiarnię serwującą ciasta słynące ze smaków i żartobliwych nazw. Ponadto dowiemy się, jakie naleśniki uwielbiał Jan III Sobieski, który władca zawsze rano spożywał polewkę piwną i czy naprawdę królowa Bona przywiozła do Polski włoszczyznę.
- spacer dla pełnoletnich
- spacer prowadzony w języku polskim
- limit miejsc: 30
Bilety: 20 zł (zestaw słuchawkowy); bilety.krakowskieforum.pl lub KFK, ul. Mikołajska 2
Informacje: 12 422 08 14 w. 21, [email protected]